Házi praktikák, DIY szépségápolás. Hogyan spórolj pénzt kozmetikumokon I.rész





házi praktikák I. rész

A mai bejegyzésben olyan egyszerű, otthon is elkészíthető ötleteket mutatok be Nektek, amivel könnyebbé tehetitek az életeteket és még pénzt is spórolhattok.


Kókuszolaj



A kókuszolajnak nagyon sok jótékony hatása van, én egy ideje már alkalmazom  a konyhámban és a fürdőszobámban is egyaránt. Az ára változó mivel különböző minőségű kókuszolajokat lehet vásárolni.  Az egyik fajtája például a szűz kókuszolaj, amely nem esik át a színtelenítő, szagtalanító és finomító eljáráson. Ennek a fajtának finom kókusz illata van, préseléssel állítják elő. 

A legjobban elterjedt kókuszolaj (vagy kókuszzsír) a hidegen sajtolt kókuszolaj. Ebben az esetben nem lehet érezni az olaj kókusz illatát, hőkezelés nélkül készítik, ezáltal a legfinomabb minőségű olajat nyerik ki. 
Számos fogyókúrás ötletet is láttam, aminek az alapja a kókuszolaj volt. Ez a téma még mindig vita tárgya, hiszen sokan állítják, hogy a közhiedelemmel ellentétben, egyáltalán nem egészséges a kókuszolaj (na de nem a bőrödön vagy a hajadon).

Felhasználási ötletek: 

  1. arckrém: zsíros bőrűek óvatosan használják arcápolóként, hiszen az állaga is nagyon tömény és zsíros, viszont nagyon puhává varázsolja a bőrt
  2. sminkeltávolító: minek egy csomó pénzt költeni többféle micellás vízre, sminklemosóra, amikor a konyhában könnyedén találhatunk olyan sminklemosót, ami biztosan nem fogja irritálni a bőrünket és még hidratál is. Nagyon kevés mennyiség elég belőle, a tenyeredben dörzsöld szét, majd a szemfestékedet gyorsan és alaposan eltávolíthatod vele. Dörzsöld gyengéden az érintett területre, még a szempillaspirálodat is szépen leszedi majd.
  3. arcradír: számomra mindig is problémás volt az arcradír kérdése, hiszen sokszor okozott bőrirritációt vagy pattanásos lett a bőröm a használat után. Ha egy gyengéd peelingre vágytok, főzzetek le egy finom kávét (ha nem szereted a kávét akkor csak simán használd az őrölt kávét) én nem hűtöttem ki teljesen a zaccot így felmelegítette a kókuszolajat és könnyebben lehet elkeverni. Miután krémes állagú lett, kend fel az arcodra majd gyengéden masszírozd bele, miután ezzel is kész vagy hagyd a bőrödön 10-15 percig, majd langyos vízzel mosd le. Olyan puha lesz az arcod mint egy babaposi, tisztának fogod érezni és még hidratáltnak is. 
  4. hajápoló: Nagyon sokféle hajápoló terméket kapni, mindenféle problémára, azonban némelyik totális pénzkidobás, viszont a kókuszolaj jó erre is! Egy kisebb mennyiséget oszlass el a hajvégeden (nekem gyorsan zsírosodik a hajam, így az egész területén nem merem használni) hagyd hatni (én akár egy órát is várok a lemosással, de ahogy neked jól esik :) ). Puha lesz a hajvéged és nem kell ötezer féle terméket venned minden problémádra. 
  5. étolaj/zsír/olíva helyett:nyugodtan használhatod a konyhádban is, hiszen főzéshez is tökéletes. Sütik, ételek, sültek elkészítésére is alkalmas illetve a kávédba is teheted. 

Hajlakk





Eléggé dús hajam van így amikor próbálom formázni és valamit produkálni belőle, gyakran megesik, hogy a hullámcsatok egyszerűen nem fogják meg a hajamat, szétbomlik és egy percig nem marad a helyén. Na de ez a probléma már a múlté! Fogd meg a hajlakkodat, fújd a hullámcsatodra majd rögzítsd ott a hajadat, ahol szeretnéd. Nem kell az egész lakkot a hajadra fújni (én utálom a hajlakkot és a hajam se szereti) elég ha a kis hullámcsatodra fújsz egy keveset és tádáám kész is vagy.










Beauty Blender és ecsetek tiszítása

Én hetente (na jó próbálom hetente) takarítani az ecseteimet, azonban a blendert szinte minden használat után kitisztítom. Ez a folyamat lehet hosszadalmas is ha nem a jó módszereket alkalmazod. Erre is van egy egyszerű megoldásom. Szóval kezdjük a blendered tisztításával. Nyisd meg a meleg vizes csapot, helyezd alá a blendert, hogy szépen megnövekedjen. Majd fogj egy olyan szappant, ami tudod, hogy nem okoz számodra irritációt és szépen, finoman dörzsöld bele a blender minden oldalát. Miután ezzel kész vagy, óvatosan nyomogasd ki a blenderből a szennyeződést, de vigyázz mert elég könnyen felsértheted a blendert. Ezt addig ismételd, amíg szép tiszta nem lesz és a belőle kinyomkodott víz átlátszó lesz. Ha csak nyomsz rá egy kis sampont, vagy tusfürdőt az azért nem hatásos, mert az összes szennyeződést, tehát a mélyen lapuló alapozó maradványokat nem fogod tudni kiszedni. Jelenleg én egy Görögországból hozott levendulás szappant használok. 

Térjünk át az ecsetek tisztítására. Mivel az ecset a bőröddel és a szemhéjaddal érintkezik, így erre is nagyon figyelned kell, hogy mivel tisztítod, nehogy irritációt okozzon. A legjobb megoldás, ha nem szeretnél több ezer forintot költeni különböző ecsettisztító folyadékokra: vásárolj egy jó babasampont.

A babasampon azért jó megoldás, mert úgy feljesztették ki, hogy ne okozzon irritációt, azonban a tisztításra 100%-ig tökéletem. Gondolom ami egy babának jó, az jó nekünk is. Langyos vizet használva, áztasd be az ecseted, majd nyomj egy kis sampont a tenyeredbe. Nem igényel sok időt vagy különleges eszközöket. Sima körkörös mozdulatokat alkalmazva, dörzsöld bele a tenyeredbe, majd többször öblítsd át és addig ismételd, amíg tiszta nem lesz az ecset. Egyszerűbb, olcsóbb és gyorsabb ez a megoldás. Nagy kiszerelésekben kapható ez a fajta sampon, ha jól emlékszem 1000 forint alatt van az ára és nagyon sokáig elég. 

A megspórolt összeget így bármi másra fordíthatjátok, ami már régóta szívetek vágya :)

Ez lett volna az első, DIY/otthoni praktikák/hogyan spórolj pénzt bejegyzésem első kiadása. Remélem tetszett Nektek és a jövőben várható a folytatás!

További csodás vasárnapot Nektek :)


Alexandra

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések